Turkije toont haar grootste vluchtelingenkamp ooit voor Syriës.

De Turkse overheidsdienst voor Ramp en Spoed Management Autoriteit (AFAD) opende gisteren in Suruç het lands ooit grootste tentenkamp voor vluchtelingen uit Syrië, een stad in het zuidoosten van de provincie Şanlıurfa dat werd overspoeld met Syrische Koerden van de stad Kobani, belegerd door de Islamitische Staat van Irak en al- Sham ( ISIS ) afgelopen najaar .

Het kamp verzorgt 35.000 mensen , ongeveer 9.000 mensen meer dan een ander groot kamp in de provinciestad Akçakale. De uitgestrekte kamp is uitgerust met een school, ziekenhuis en 100 bad- en recreatiezone’s. Het heeft ook een eigen waterzuiveringsinstallatie die water levert, zowel voor de bewoners van het kamp als de landbouwgronden rondom het kamp.

Tussen september en december 2014 hebben ongeveer 200.000 mensen onderdak gekregen in Sanliurfa en Suruç, dat aan de andere kant van de grens van Kobani ligt. Suruç heeft zelf een bevolking van 101.000 mensen. De massale instroom uit omliggende gemeenten van over de grens heeft de noodzaak aangebracht om een kamp op te zetten voor de vluchtelingen uit het gebied, de stad zelf slaagde er met haar beperkte middelen niet in te reageren op de grote vraag aan noodhulp. AFAD’s kamp is bedoeld om de lokale autoriteiten van de zware last van de vluchtelingen te verlichten en om de leefomstandigheden te verbeteren van de Syrische Koerden die hun toevlucht zochten in verlaten gebouwen zonder aanwezigheid van de juiste nutsvoorzieneingen.

AFAD is van plan in Turkije nog een vluchtelingenkamp voor Syriërs te openen wiens aantal 1,6 miljoen mensen heeft bereikt. De overheidsdienst vangt momenteel 227.000 Syriërs in 22 kampen in de 10 provincies in het zuiden en zuidoosten van Turkije. Deze omvatten zes “container steden “, die bestaat uit zeecontainers omgebouwd tot woningen. De kampen bieden een breed scala aan diensten voor ontheemde Syriërs, van supermarkten tot klinieken, banken, speelplaatsen en scholen voor kinderen.

Een nieuwe kamp met een capaciteit voor 20.000 zal worden ingehuldigd in februari in Derik, een stad in het zuidoosten van de provincie Mardin. Nog een ander kamp werd geopend in Islahiye, een stad in de provincie Gaziantep eerder dit jaar. Bovendien heeft AFAD plannen om de totale capaciteit van haar kampen tot 300.000 mensen te verhogen .

Turkije heeft zelf 5 miljard $ uitgegeven aan de opvang van vluchtelingen sinds 2011, en wordt geprezen om haar voorbeeldige kampfaciliteiten evenals voor haar gastvrijheid en humane behandeling van hen. Echter, autoriteiten erkennen dat het groeiend aantal Syriërs en het ontbreken van een oplossing voor het conflict in Syrië een zwaardere last voor het land is dan eerder gedacht.

Helaas schieten de kampen tekort in de opvang van alle vluchtelingen in Turkije, de overheid zoekt naar nieuwe manieren om Syriërs die aan hun lot zijn overgelaten te helpen. Vorig jaar werd een biometrisch registratiesysteem geïntroduceerd om alle vluchtelingen te registreren, voor een snellere levering van humanitaire hulp maar ook om ze te controleren op criminele activiteiten. De registratie, die vluchtelingen een tijdelijk statuut verleent, stelt Syriërs in de mogelijkheid om hun kinderen in te schrijven in scholen en ze kunnen ook van gratis gezondheidszorg genieten. De regering is ook van plan om een tijdelijke werkvergunningen voor Syriërs te reiken zodat hun economische afhankelijkheid kan verminderen.

 

Gepubliceerd door

eduworksyucel

educatief consulent, diversiteitsconsulent, lesgever inburgering, freelance docent communicatie, vertaler-tolk, moskeegids, journalist/columnist

Eén gedachte over “Turkije toont haar grootste vluchtelingenkamp ooit voor Syriës.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s